ON-LINE КАТЕДРА

сектори :

 
књиге:
 

У ФОКУСУ

НА - internet.org.rs

НА - internet.co.rs 

Велики потенцијал дигиталне имовине

Е ТЕАТАР

Интернет пријатељи

 

EDU блог

Пратите нас


get('twitter')) == 1) { ?>

Дигитално наслеђе на ДИДС 2018

Идентитет једног народа се на Интернету представља, чува и промовише кроз дигитализовану баштину која је увек доступна и претражива када је – онлајн. Како се то ради у Србији и региону сазнаће посетиоци Конференције ДИДС 2018, коју организује Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“(РНИДС), 6. и 7. марта, у Београду. Тема другог блока ДИДС-а је дигитализација у науци и култури. Представиће се добре иницијативе, истраживања и активности у Србији, драгоцене и вредне пажње и у ширим, европским оквирима.

Гост из Словеније Матјаж Фило, руководилац Сектора за ИТ на Факултету друштвених наука у Љубљани и консултант Интернет клуба из Љига, одржаће уводно предавање на тему „Дигитализација у Словенији и употреба клауда“: о пројектима и подручјима дигитализације у култури и образовању на којима раде у националним институцијама, као и о плановима изградње клауда за јавну употребу. Др Адам Софронијевић, заменик директора Универзитетске библиотеке у Београду и члан У.О. Интернет клуба из Љига,  говориће о дигиталној трансформацији пословања и њеним специфичностима у области културе и науке и о дигитализацији баштине, која се не своди само на пуко скенирање архивске грађе. Говориће и о значају менаџмента у процесима дигитализације и ко су „преводиоци“ са језика културе и науке на језик програмера и ИТ стручњака.

Никола Божић, програмски директор Истраживачке станице Петница, дискутоваће о доступности научне опреме на даљину захваљујући Интернету (даљински управљиви телескопи, лабораторије…), као и значају онлајн доступности дигитализованих издања часописа и другог акумулираног научног знања за унапређивање образовања.

Кроз панел дискусију названу „Дигитално наслеђе“, своје домаће и стране госте води модераторка др Tамара Вученовић, уредница Образовне редакције Радио Београда 2.