ON-LINE КАТЕДРА

У ФОКУСУ

НА - internet.org.rs

НА - internet.co.rs 

Велики потенцијал дигиталне имовине

Е ТЕАТАР

Интернет пријатељи

 

EDU блог

Пратите нас


get('twitter')) == 1) { ?>

Подсетник - Ћирилички интернет домени

ICANN је новембра 2009. започео убрзани процес успостављања интернационализованих домена највишег нивоа (IDN ccTLD) . Русија је 12. маја 2010. постала прва држава на свету која је регистровала домен и на ћирилици, са ознаком .РФ. Србија је друга земља која је 3. маја 2011. добила свој ћирилички домен .СРБ. Потом је Украјини додељен домен .УКР, после ње је Казахстан добио .КАЗ, а Монголија .МОН. И Македонија је 2014. добила свој ћирилички домен .МКД, а Бугарској је одобрен .БГ...

Постоје и ћирилички gTLD домени, као што су .САЙТ и .ОНЛАЙН, намењени руском, бугарском и сродним тржиштима, јер се сајтови на ћириличким доменима лакше проналазе при Гугл локалним претраживањима из земаља са ћириличким писмима. У исту групу домена спадају и домени .РУС, .ДЕТИ, .ОРГ, .МОСКВА и други.

Тренутно је највећи проблем .СРБ домена, као и осталих IDN домена у свету, техничка немогућност да се и са леве стране знака „@“ у адреси е-поште нађу слова која не припадају енглеском алфабету. Проблем је решив локално, али се чека имплементација глобалног решење за сва светска писма у најважније системе за писање и размену електронске поште.... (извор - рнид.срб)