ON-LINE КАТЕДРА

сектори :

 
књиге:
 

У ФОКУСУ

НА - internet.org.rs

НА - internet.co.rs 

Велики потенцијал дигиталне имовине

Е ТЕАТАР

Интернет пријатељи

 

EDU блог

Пратите нас


get('twitter')) == 1) { ?>

SF- bibliotečka praksa

INternet klub Ljig, sektor za biblioteke, arhive i muzeje za 6 odabranih biblioteka mreže BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA realizovao je  stručno-studijsko-istruktivno putovanje.Direktori biblioteka koje žele napred, iz  Požarevca, Jagodine, Kruševca, Kikinde, Valjeva i Osečine upoznali su se u praksi sa temom - Tranzicija BIBLIOTEKA i primeri bibliobukne službe  u okruženju EU ( Hrvatska – Slovenija). Za primere su izabrani oni čija dostignuća mogu biti inspiracija za unapređenje bibliotečkog života u svojoj sredini.
Prvi korak je bio  obilazak županijskog  BIBLIOBUSA iz službe GKVK  koja obeležava 10 godina rada) u slavonskom selu Cerna. Tu im je u samom bibliobusu predavanje održala ravnateljica biblioteke u Vinkovcima Emilija Pezer,prof. Uz prijatan razgovor po okončanju radnog dela razmotrene su mogućnosti za realizaciju zajedničkih nastupa u sledećim IPA projektima CRO-SRB do 2020.
 
  
 
Sledeća poseta bila je upriličena Mestnoj knjižnici Kranj . Kolege ja srdačno, sa sardnicima, dočekala direktorka Breda Karun, čije ime se u bibliotekarstvu Slovenije, regiona, Evrope i svih kontinenata vezuje za iskrenu i temeljnu saradnju. U četiri sata zajedničkog rada i druženja, razmenjeni su mnogi primeri dobre prakse, ali i stečena su nova znanja o najsavremenijim tehnologijama metodima bibliotečke delatnosti.
Treći dan domaćin je bila Mestna knjižnica Ljubljana i mag. Aleš Klemen, koordinator območnosti, sa kolegama. Oni su gostima uz ulazak na mala vrata, omogućili zaista široku sliku delovanja sistema biblioteka u Ljubljani, ali i u Sloveniji. Vrhunski pripremljene prezentacije i odabrani primeri učinuli su ovaj naporan rad zanimljivim do krajnjih granica. Individualni kontakti bili su prilika da i specifičnosti biblioteka gostiju budi propraćene adekvatnim informacijama.
 
Dva bibliobusa (jedan u remontu), bibliocikl, automati za vraćanje i pozajmicu knjiga... samo su deo utisaka. Drugi, snažniji, su futurističkI adaptirane stare robne kuće u savremene biblioteke prema meri korisnika, ali i bibliotekara.
 

Ono što raduje organizatora su neprestane razmene ličnih doživlja putnika u ovu, za nas, naučno-fantastičnu bibliotekarsku javu. Još lepše su bile ideje kako i šta primeniti u svojoj sredini po povratku. 
 
Ovaj samofinasirajući projekat INternet kluba izazvao je i veliko interesovanje na društvenim mrežama.
Recimo, u samo dva dana po, povratku informaciju o događaju na FACEBOOK-u je obišlo 11.197 posetilaca sa 518 interakcija.