ON-LINE КАТЕДРА

У ФОКУСУ

НА - internet.org.rs

НА - internet.co.rs 

Велики потенцијал дигиталне имовине

Е ТЕАТАР

Интернет пријатељи

 

EDU блог

Пратите нас


get('twitter')) == 1) { ?>

САДРЖАЈИ КУЛТУРЕ, НЕМАТЕРИЈАЛНА КУЛТУРНА ДОБРА И УЛОГА БИБЛИОТЕКЕ У ФУНКЦИЈИ КУЛТУРНОГ ТУРИЗМА

Централни стручни скуп само за чланове мреже "Библиотеке нашег окружења" 30.5 - 1.6.2023. у бањи Врујци - Акредитован семинар по библиотекама од фебруара 2023.

Овај семинар у два  сегмента упознаје полазнике са корелацијама материјалних и нематеријалних културних добара локалне заједнице са завичајношћу (садржајима завичајног фонда). Посебан сегмент је упознавање са методима рада савремених туристичких организација и могућностима које за овај вид сарадње дају традиционалне и нове туристичке манифестације. У првом делу се полазници упознају и са доступним облицима ИКТ комуникација. Примаран аспект је примена у реалном окружењу библиотечке делатности. (Мапирање дигиталних комуникативних канала и садржаја за QR code.).

На семинару се даје пресек стања, и могућности које у раду библиотека и потенцијалним новим услугама које  пружају; Г3, Г4 и Г5 мобилна мрежа, Андроид апликације, умрежавање. Апострофирана ће бити  сврха комуникацијe библиотека са корисницима ове врсте услуга на нивоу друштвених мрежа: твитер – инстаграм – фејсбук – јамер – you tube …
Чињеница да данас корисници владају завидним степеном дигиталних вештина што условљава да они у библиотеци морају наћи релевантан одговор на свој упит.
Завршни део обуке чини овладавање ИКТ алатима погодним за представљање материјалних и нематеријалних културних добара , из надлежности библиотеке, у функцији културног туризма и њихова имплементација у библиотечку праксу и пословање. Пре свега овладавање коришћења QR Code Generator.
Тиме се знатно унапређује  основна библиотечка понуда јавних библиотека.
Синтеза прва два сегмента (који су у начелу образовно – информативни) поткрепљује се на примерима добре праксе ( респозиторијум IFLA и ALA 2020-22.) уз иновативности у овом делокругу библиотечког деловања код нас и у региону.
Закључни сегмент је својеврсна радионица – Сајам идеја – у ком сви учесници у раду активно користе један вид комуникације ИКТ ( по избору). У креативним радионицама симулира се персонални (иновативни) вид комуникације са потенцијалним корисником неке нове библиотечке услуге или програма .
Предавачи из Србије,  Хрватске и Северне Македоније.
Пријављене библиотеке: Инђија, Стара Пазова, Крушевац, Народна библиотека Србије,  Смедерево, Чајетина... пријаве на 0603616352 или Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Цена котизације за чланице мреже „Библиотеке нашег окружења“ је , по учеснику 19.500,00 динара са укљученим свим трошковима смештаја (2 ½ пансиона у 2/2 собама) коришћењем ИКТ и хотелских (отворени и затворени базен) ресурса током целог боравка као и превоз луксузним туристичким аутобусом током одржавања. За остале ( ако буде места) цена се увећава за 1/2 чланарине у мрежи, по библиотеци.

 
Из садржаја семинара - стручног скупа
 
   
  
 
 Теме и локације за -  not a conference - 3.05.2023.  Некропола Дићи - село Ба -  Бољковци -