ON-LINE КАТЕДРА

сектори :

 
књиге:
 

У ФОКУСУ

НА - internet.org.rs

НА - internet.co.rs 

Велики потенцијал дигиталне имовине

Е ТЕАТАР

Интернет пријатељи

 

EDU блог

Пратите нас


get('twitter')) == 1) { ?>

Kонференција „Нова писменост за ново доба”

Kонференција „Нова писменост за ново доба” одржана је данас у у Новом Саду у оквиру програма “Иницијатива за нову медијску и дигиталну писменост” (Нова писменост).
Програм Нова писменост ради с грађанима, медијима, компанијама, образовним системом, инфлуенсерима и државном управом како би се најбоље праксе медијске, информационе и дигиталне писмености нашле међу темељима савременог српског друштва. На отварању конференције министарка културе и информисања Маја Гојковић рекла је да је изузетно важно да се, посебно код младих људи, развијају способности читања, тумачење и процењивање медијских садржај. У  21. веку стасале су генерације, које не знају за окружење које није дигитално и њима је незамислив свет без мобилних телефона и могућности да се помоћу њих информишу. Додала је да данас више него икад пре конзумирамо медије, те да је и њихова моћ самим тим већа.
Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић навео је да су евидентне потребе да се ученици служе и креативно доприносе медијском и дигиталном простору.
Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић навела је да Министарство већ осам година интензивно ради на подршци развоју дигиталног друштва, где дигиталној писмености приступа као једном од носећих стубова новог друштва.
Сви заинтересовани конференцију могу погледати на  YouTube kanalu Ministarstva kulture i informisanja или на Facebook stranici Propulsiona.
Након отварања конференције, министарка Маја Гојковић и Дарко Соковић, директор програма Нова писменост, потписали су Меморандум о сарадњи којим је, између осталог, предвиђен рад на приручницима, предавањима, обукама и вебинарима с циљем да родитељима, јавној управи и компанијима помогну да се снађу у све комплекснијем медијском и дигиталном окружењу у Србији. Соковић је у име Нове писмености сличан меморандум потписао и са Дејаном С. Милетићем, вршиоцем дужности директора Националне академије за јавну управу, чиме се успоставља наставни план медијске и информационе писмености за државне службенике, по први пут у овом делу света.
Током конференције је речено и то да је Србија дигитално једна од најактивнијих земаља у региону, као и да технолошка спретност, не подразумева и технолошку писменост.
Програм Нова писменост реализује се уз подршку Америчке агенције за међународни развој УСАИД.