ON-LINE КАТЕДРА

сектори :

 
књиге:
 

У ФОКУСУ

НА - internet.org.rs

НА - internet.co.rs 

Велики потенцијал дигиталне имовине

Е ТЕАТАР

Интернет пријатељи

 

EDU блог

Пратите нас


get('twitter')) == 1) { ?>

ПРВА МОНОГРАФИЈА ГЕНЕРАЦИЈЕ ЕЛЕКТРОИНЖЕЊЕРА

У свечаној сали на I спрату зграде техничких факултета у Београду, Булевар Краља Александра 73, у понедељак 17. децембра о. г, представљена је прва монографија једне генерације електротехничких инжењера од оснивања Електротехничког факултеа 1948. године. Протекло је 70 година да се појави монографија једне генерације дипломираних инжењера електротехнике на ЕТФ у Београду, односно да једна генерација напише књигу о себи. Монографија је штампана као луксузно, репрезентативно издање, има 497 страна и носи наслов ГЕНЕРАЦИЈА ЕТФ 1967 - ПОГЛЕД ИЗНУТРА. Издаје се годину и по дана од прославе 50-годишњице од уписа на ЕТФ Генерације 1967 и доделе симболичних златних индекса 3. јуна 2017. године.

Циљ је био да се представи дух Генерације ЕТФ 1967 коју многи сматрају једном од најуспешнијих у седамдесетогодишњој историји Електротехничког факултета. Она је дала 25 доктора наука и 37 магистара, а појединци из Генерације су били декани, продекани, шефови катедри, проректори на Универзитету, чланови међународних струковних организација, радили у најпрестижнијим институтима у земљи и иностранству или у великим међународним корпорацијама, били директори предузећа. Појединци су награђени високим признањима. Поменимо само да је проф. др Бранка Вучетић, која живи и ради у Аустралији и члан је њихове Академије наука, добила 2014. године од кинеског премијера повељу - признање „за свесрдну подршку у развоју Кине и пријатељску сарадњу“

 

У првих шест поглавља Монографије обрађене су теме везане за студије, наставне планове; дружења генерације; друштвени живот на факултету; објављене су биографије истакнутих професора (16), као и биографије колега из Генерације (65); описани су студенски немири 1968. године. Објављени су спискови редовних и ванредних студената; дат је преглед предмета, наставника и сарадника; списак доктора наука и магистара; текстови о колегама из Генерације који су касније радили као наставници на ЕТФ, при чему је већина стекла звање редовног професора (6).

У наредних шест поглавља објављени су литерарни и ликовни прилози и фотографије студената: песме (4); приче (45); цртежи, карикатуре и стрипови (39); уметничке  фотографије (72).

Представљање монографије ГЕНЕРАЦИЈА ЕТФ 1967- ПОГЛЕД ИЗНУТРА је надахнуто водио др Миленко Цветиновић, а о књизи су говорили проф. др Миодраг Поповић, бивши декан Факултета, мр Миле Вранеш, главни уредник и приређивач, проф. др Душан Драјић, који је недавно приредио књигу под називом Наших 70 година у којој је дао радне биографије 300 професора на ЕТФ од 1948. године, као и Милан Шаровић, из Центра за дигиталну штампу INTERPRINT PLUS који је урадио стручни део прелома и припремио за штампу ову репрезентативну књигу.

Затим су додељене две Златне плакете: Милету Вранешу за самопрегоран рад у периоду од годину и по дана на креирању, уређивању и организацији прелома и штампе Монографије и донаторима из Генерације (12) без чијих средстава не би могла да се реализује једна лепа идеја – да Генерација ЕТФ 1967 сачини квалитетну књигу о себи.

У програму је учествовао и драмски уметник Вицо Дардић, који је прочитао неколико песама и занимљивих прича колега из Генерације.

Промоцију су улепшале две изванредне музичке уметнице: Ива Милошевић, проф. флауте у Музичкој школи „Станковић“, која је извела три композиције и проф. гитаре у школи „Лујо Давичо“ Елена Станисављевић која је свирала гитару и певала наше и руске песме за сва времена и тиме створила лепу и пријатну атмосферу на промоцији.

Цео ток промоције, коктел и другарско вече снимио је Зоран Ђоковић из Видео-фото клуба са Бановог Брда, који ће од снимљеног материјала и три интервјуа сачинити видео-запис о Генерацији.